Waterbeheersing

Watertransportschroef

Watertransportschroeven ten behoeve van zuiver water
‘Een betrouwbare en bedrijfszekere aandrijving is van cruciaal belang’

Water in zuiveringinstallaties wordt vaak getransporteerd met schroeven wanneer er hoogte te overbruggen is, deze schroeven worden ook wel vijzelpompen genoemd. Deze manier van watertransport is zeer efficiënt en kan ook vervuild water ‘verpompen’. De schroeven worden veelal aangedreven door elektromotoren met zware industriële tandwielkasten of motorreductoren met open aandrijving om het toerental te verlagen, waarbij een waterverplaatsing van meer dan 11m3 per seconde kan worden behaald.

Planetaire versus Industriële tandwielkasten
Het hart van de vijzelpomp wordt gevormd door de tandwielkasten. Traditioneel gezien wordt er gebruik gemaakt van standaard reductoren en industriële tandwielkasten.
Aandrijf Technisch Buro ziet hier grote kansen voor planetaire tandwielkasten. Voor beide aandrijfprincipes zijn voor- en nadelen te bedenken, denk aan thermisch vermogen, gewicht, lagering en kostenaspect.
De kosten van een planetaire overbrenging zijn, bij gelijk uitgaand koppel en levensduur, veelal lager dan van de traditioneel gebruikte overbrengingen. Dit kostenvoordeel wordt met name gehaald uit het efficiënter gebruik van het “staal”. Het nadeel kan zijn dat een planetaire kast eerder gekoeld dient te worden door de compacte bouw en kleinere hoeveelheid olie. Echter een koelsysteem op een tandwielkast heeft naast het koelen van de olie ook andere voordelen voor de aandrijving zoals o.a. een langere levensduur.

Aandrijvingen onder een hoek
Gezien een vijzelpomp wel meer dan 25 meter aan hoogte kan overbruggen zullen de aandrijvingen hiervoor onder een hoek geplaatst moeten worden. Planetaire tandwielkasten kunnen zonder probleem onder een hoek worden geplaatst en zijn leverbaar met diverse in- en uitgaande assen met lichte of verzwaarde lagering. De assen van de aandrijving liggen in het verlengde van de schroefas waardoor uitlijning bij opsteekuitvoering geen probleem hoeft te zijn. Daarbij worden er steeds meer haakse planetaire tandwielkast toegepast wanneer er compact gebouwd moet worden.

Bedrijfszekerheid en kosten
Veel zuiveringen werken 24/7 om te kunnen voldoen aan de watervraag. In Nederland is de prijs van drinkwater zeer laag. Voor minder dan €0,01 per liter komt er schoon water uit onze kraan. Gemiddeld gebruiken we zo’n 120 liter water per persoon per dag. Voor waterzuiveringsprocessen gaan we uit van 150 liter. Het hele productieproces moet effectief en efficiënt verlopen. Aandrijf Technisch Buro denkt mee vanaf de engineeringfase om investeringen en het Total Cost of Ownership (TCO) zo laag mogelijk te houden. Meerwaarde wordt geboden door mee te denken in het gehele aandrijfconcept en het realiseren hiervan. We bieden dus niet een stukje van de puzzel maar we lossen de puzzel op en leggen de stukjes in elkaar.