Offshore & Maritiem

Pipetensioner Solitaire

12 Planetaire tandwielkasten voor SAS Gouda BV
‘Een deskundige aanpak, goed overleg en kennisuitwisseling'

SAS Gouda BV, wereldwijd marktleider voor hoogwaardige offshore equipment, waaronder pipetensioners, pipehandlingsystemen en diverse soorten grote lieren, ontwikkelde voor het Delftse Allseas Engineering BV een 1050-tons spansysteem bestaande uit 3 pipetensioners, elk goed voor een trekkracht van 350 ton. Allseas is wereldwijd actief in de offshore olie- en gasindustrie met verschillende pijplegschepen, waaronder de Solitaire, het grootste en meest geavanceerde pijplegschip ter wereld. SAS wenste van Aandrijf Technisch Buro BV een maatwerk aandrijfsysteem, specifiek voor de toepassing op de Solitaire.

Oplossing van gekoppelde planetaire tandwielkasten
Aandrijf Technisch Buro BV stelde daarvoor een aandrijftrein samen, bestaande uit haakse planetaire tandwielkasten met roterend huis en een uitgaand nominaal koppel van 650000 Nm. De ingaande zijde van de kasten werd voorzien van een gelast stalen lantaarnstuk waarin de benodigde schijfrem werd ondergebracht en waaraan de elektromotor kon worden aangebouwd. Het draaiend huis van de tandwielkasten werd twee aan twee gekoppeld met een stalen pijp. De pijp met flenzen waarop de sprocketsegmenten konden worden bevestigd dient mede als oliereservoir en zorgt hierdoor voor voldoende thermische capaciteit. Hierdoor werd aanzienlijk op ruimte en koeling bespaard ten opzichte van traditionele systemen. Dat de tandwielkasten aan de technische specificaties van SAS moesten voldoen behoeft geen betoog. Om een optimale werking van de onderdelen te kunnen waarborgen, werden alle aspecten van het aandrijfproces in kaart gebracht. En dat vereist een deskundige aanpak, goed overleg en kennisuitwisseling, want het gehele bedrijfsproces, dat van invloed is op de aandrijving, wordt hierin meegenomen. Maar ook creativiteit komt om de hoek kijken om de bedrijfszekerheid en een correcte werking van deze grote specialistische machines, zoals die voor de Solitaire, te waarborgen.

Risicobeperking door assemblages
Aan de hand van technische specificaties en geaccordeerde tekeningen werd zo snel mogelijk gestart met de uitvoering van het concept van Aandrijf Technisch Buro BV. Naast snelle leveringen, veiligheid en bedrijfszekerheid staat het bedrijf ook garant voor een persoonlijke aanpak en het meedenken met de klant. Want er worden niet alleen standaardonderdelen uit de catalogus geleverd, maar zoals ook in dit geval aandrijvingen volgens klantspecificatie. Immers machines zijn mensenwerk. Aandrijf Technisch Buro BV denkt mee met de klant en heeft ruime ervaring in engineering; is als het ware een verlengstuk van de engineeringafdeling van de klant. Aan SAS Gouda BV werden niet alleen de tandwielkasten geleverd, maar ook de assemblage van de toegeleverde brackets tussen de haakse trap en de draaiende gedeelten van de tandwielkasten, evenals de inbouw van de remschijven met calipers in het lantaarnstuk werden door Aandrijf Technisch Buro uitgevoerd. Deze zijn vervolgens als één unit afgesteld in de moderne werkplaats van het bedrijf, waarna de units (elk16 ton wegend) door een gespecialiseerd bedrijf in zijn geheel volgens specificatie werden gestraald en gespoten. Voor SAS Gouda BV worden hierdoor nare “verassingen” voorkomen.

Bij de afnametest door SAS Gouda BV was ook de inspecteur van Allseas Engineering BV aanwezig en werden lektests op de kasten uitgevoerd. Verder werden de kasten getest op geluid, trillingen en warmteontwikkeling. De 6 complete units met elk 2 planetaire tandwielkasten werden uiteindelijk naar SAS Gouda BV verscheept, die deze op de door hen gebouwde pipetensioners heeft geïnstalleerd. Op deze manier blijft de controle over het project tot moment van levering steeds in handen van Aandrijf Technisch Buro BV zodat kwaliteit van het product, uitvoering van het project en de beloofde levertijd kunnen worden gegarandeerd. Hierdoor kunnen ook onze klanten hun levertijden garanderen.

Klik hier voor meer informatie over de Solitaire
Klik hier voor meer informatie over SAS Gouda BV