Duurzame energie

Historische groene stroom....

Waterturbine
Groene energie is hot en zal onmisbaar worden in de naaste toekomst. Er wordt wereldwijd op brede schaal geïnvesteerd in het opwekken van groene energie door o.a. de bouw van windmolens, solarcellen, biogasinstallaties en waterturbines. Waterturbines worden meestal op grote schaal toegepast bij grote hoogteverschilling. Het Limburgse BAT, Buro Aangepaste Technologie uit Sittard voert deze werken ook uit bij zeer kleine hoogteverschillen.

Groote Molen in Meerssen
BAT restaureerde in 2006 de uit 1935 stammende waterturbine van de Groote Molen in Meerssen voor het opwekken van groene stroom. Hierbij werd de vernieuwde generator voorzien van een planetaire tandwielkast als versneller. Zo werd de Geul voorzien van een moderne waterkrachtcentrale met een historisch hart.
Historische groene stroom dus.

Levensduur en bedrijfszekerheid
BAT heeft al vaker met dit bijltje gehakt. Er werd een duidelijk specificatie voor de aandrijving met alle onderliggende delen opgesteld. Eén van de belangrijkste eisen was een zeer lange levensduur met een hoge bedrijfszekerheid. Revisie en onderhoud hebben een te grote invloed op de terugverdientijd van investering van deze schaal.
Aandrijf Technisch Buro is in staat levensduurberekening voor planetaire tandwielkasten in huis uit te voeren. Hierdoor werd het selecteren van de optimale aandrijving efficiënt gedaan. Tevens heeft Aandrijf Technisch Buro het grote, niet standaard lantaarnstuk voor deze tandwielkast verzorgd voor de koppeling met de generator. Een externe koeling waarbij de warmtewisselaar werkt op water uit de Geul vergroot de levensduur en bedrijfszekerheid.

Klik hier voor meer informatie over de Groote Molen in Meerssen
Klik hier voor meer informatie over BAT