Duurzame energie

Biogas "Dank voor stank"

Dank voor stank. Brandstof uit afval door biogassystemen
Het optimaliseren van rottingprocessen voor de productie van elektriciteit.

Biogassysteem
Biogassen worden geproduceerd uit reststoffen welke geschikt worden gemaakt voor het vergistingproces of producten welke speciaal geteeld zijn voor het opwekken van energie, denk aan maïs en olifantengras. Dit gebeurt vaak in meerdere stappen waarbij het product wordt vermengd met water en warmte. Het vergisten gebeurt door bacteriën waarbij er biogassen en restafval ontstaat. De gassen worden gebruikt voor het opwekken van energie en warmte. De energie wordt grotendeels geleverd als groen energie aan de energie leverancier en de warmte wordt vaak gebruikt voor eigen bedrijfsvoering.

Bedrijfszekerheid en kwaliteit
De kwaliteit van het gas is van groot belang. Deze wordt immers gebruikt in een verbrandingsmotor, de grootste investering in een biogassysteem. De bedrijfszekerheid en levensduur van de motor hebben een grote invloed op de prijs van de opgewekte energie en warmte. Dit heeft dus direct een invloed op de terugverdientijd en marges van het systeem.

Mengen, transporteren etc.
De kwaliteit van het gas  wordt voor een groot deel bepaald door de “ingrediënten” en het goed aansturen van het meng- en gistingproces. De kwaliteit en substantie van de “ingrediënten” kan per batch verschillen. Transport- en mengprocessen moeten hier flexibel op kunnen inspelen. Binnen een biogasplant zijn er vaak tientallen aandrijvingen in verschillende vormen en maten noodzakelijk.

Selecteren van de juiste aandrijving
Aandrijf Technisch Buro gaat samen met haar klanten uit deze industrie aan tafel om op elke plek de juiste aandrijving te verzorgen. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar de technische specificatie en omgevingsfactoren. Voor de lagere toerentallen van het roerwerk in de vergisters wordt vaak voor een planetaire tandwielkast gekozen. In voormengers en/of hydrolyses gebruikt men veelal industriële kasten voor de hogere schokbelasting, door de mindere homogeniteit in het te roeren product, of motorreductoren. Tandwielkasten, motoren en koppelingen met ATEX certificaten kunnen hiervoor geleverd worden. Samen met haar klanten zorgt Aandrijf Technisch Buro ervoor om de kostprijs van de opgewekte groene energie en warmte zo laag mogelijk te houden.

Klik hier voor meer informatie over biogas